Rabu, 17 Disember 2008

Sampah Itu Memalukan…

Tiba-tiba saja aku teringat ketika aku menjejak kaki buat kali pertama di salah sebuah gedung besar yang baru dibuka di negeri tempat asalku. Gedung itu jadi kebanggaan rakyat negeriku buat masa ini. Aku pasti beberapa tahun lagi, ada gedung lain yang akan dibanggakan sama seperti gedung yang baru ini. Memang cantik tempatnya. Cuma agak lengang. Mungkin kerana masih baru.

Setelah agak lama keluar masuk kedai, anak-anakku teringin ke tandas. Bagus juga tengok macamana keadaan tandasnya. Mesti cantik, secantik gedungnya. Mesti hebat, sehebat gedungnya dicanang.

Kalaupun tandasnya kecil, tidak mengapa. Asalkan saja ia bersih dan lega mata memandang. Ternyata jangkaanku meleset sama sekali. Sampah bertaburan di sana-sini. Apalah guna ada tukang bersih kalau itupun tidak mampu diurus. Kalau betul dia tukang bersih, sepatutnya tandas itu dibersihkan. Sepatutnya tandas itu bersih.

Aku tidak mahu perasaan tidak puas hati tersimpan saja di benakku. Aku bersuara dengan sopan walaupun ayat-ayat yang keluar dari mulutku mampu membuat orang yang terasa merah padam mukanya. Menurutku, tandas itu sepatutnya dijaga biar bersih dan jangan dibiar sampah-sarap bertaburan di situ. Kelak kita malu dengan orang luar yang datang berkunjung ke situ. Gedung sudah hampir setaraf dengan yang ada di ibu kota. Kebersihannya patutlah ditingkatkan.

Mudah saja tukang bersih itu menjawab dengan selamba tanpa berubah riak wajahnya bahawa tong sampah yang ada... kecil. Tong sampah yang kecil sudah tentu tidak muat menerima sampah-sarap yang bertimbun. Itulah sebabnya banyak sampah bertaburan di sana sini.

Sedang kami berbual, ada pengunjung berhajat ke tandas sambil kepalanya meninjau, dia bertanya sama ada elok atau tidak tandas itu. Menyedari soalan itu dituju untukku, aku sekadar menjawab bahawa tandas itu boleh diguna tetapi tidaklah bersih. Lalu, kucadang agar dia melihat sendiri. Tidak sampai seminit, pengunjung itu keluar semula dan memilih untuk pergi ke tingkat lain yang tandasnya lebih bersih.

Seketika aku terfikir, mungkin tandas itu berada di tingkat paling bawah sebab itulah kebersihannya pun berada di tingkat paling bawah juga. Mungkin juga bukan salah si tukang bersih sebab jika dilihat sampah-sarap yang ada, tangan yang membuangnya pun tidak berfikir panjang. Membuang tanpa rasa malu. Ya! Sampah itu menunjukkan tangan yang membuangnya tidak tahu malu.

Tiada ulasan: