Sabtu, 11 April 2009

Gegar dan Goyang

Prak!

Bunyi itu begitu jelas kedengaran. Dia terasa rumahnya bergegar. Debar di hatinya semakin kencang. Saat itu dia hanya mampu berdoa, agar tidak ada sebarang perkara yang tidak diingini berlaku.

Bum!

Kali ini cemasnya semakin bertambah. Bunyi itu terlalu kuat, seperti bunyi letupan bom. Bunyi itu begitu menggerunkan. Dan sekarang, dia terasa rumahnya bergoyang.-goyang. Bergegar dan bergoyang ke kiri dan ke kanan.

Dia tidak dapat menerka dengan tepat, keadaan apakah yang sedang dilaluinya ketika itu. Ada letupan bomkah? atau ada gempa bumikah? Dia benar-benar tidak tahu. Dia mahu segera menghubungi suaminya.

Ah! dia tidak ingat di mana telefon bimbitnya. Talian kediamannya pula tidak berfungsi sejak beberapa hari yang lalu. Saat ini, hatinya benar-benar dihambat kerisauan yang teramat sangat. Dalam kesukarannya untuk melangkah dengan teratur, dia teringat sesuatu yang tiba-tiba begitu meruntun hatinya.

"Ain, Ain!" dia memanggil nama itu sekuat-kuat hatinya. Jantungnya terasa begitu kencang degupannya. Seluruh badannya menggeletar. Cemas, bingung, dan semua kerisauan menyatu dalam dirinya. Air matanya mula mengalir. Dia tidak tahu kenapa dia menangis. Dia tidak mahu menangis sebenarnya, tetapi tanpa dipinta, air matanya tetap juga mengalir membasahi pipinya. Baru sahaja dia mahu menuruni tangga, dia terdengar suara Ain.

"Ibu, Ain di dalam bilik!" jawab Ain sambil menjerit ketakutan. Mujurlah dia dapat menangkap suara Ain, anaknya yang baru berusia enam tahun itu. Anaknya tetap menyahut panggilannya dalam suasana mencemaskan itu.

"Syukur Alhamdulillah," dia mengucap syukur. Bulu romanya merinding. Dia sedar anaknya ketakutan. Dia juga takut. Tetapi, ketakutan anaknya pastilah lebih lagi daripada dirinya.

Dalam cemas dan gemuruhnya yang masih belum menghilang, dia segera menuju ke bilik Ain. Dia ingin segera memeluk anaknya, dan menenangkannya. Dia mesti. Mesti menggagahkan dirinya yang juga sedang menggigil hebat pada waktu itu.

Tiada ulasan: