Isnin, 2 Mei 2011

Air

Bekalan air bersih amatlah penting dalam kehidupan kita.  Pernahkah anda berhadapan dengan masalah bekalan air? Tentulah pernah, saya kira.  

Pengalaman yang saya lalui ini berlaku betul-betul seminggu sebelum perayaan Tahun Baru Cina, awal tahun ini.  Selama sehari air yang keluar dari paip tersekat-sekat, tersangkut-sangkut.  Ah! baru sehari.  Saya biarkan sahaja.  Tunggu sampai besok, saya fikir.  Lagipun, masih ada satu paip yang airnya mengalir lancar.  Air dari tangki.  Tidaklah memudaratkan kerana bekalan air tangki itu boleh bertahan lama kalau tahu berjimat menggunakan air.

Masuk hari kedua, saya sudah mula tidak senang duduk.  Jabatan berkenaan segera saya hubungi. Jawapan mereka, tidak ada sebarang masalah.  Lagipun, tidak ada bil air yang tertunggak. Mungkin cuma berlaku tekanan air rendah. Saya terpaksa berpuas hati dengan jawapan itu.  

Malangnya, saya yang sedang sarat mengandung ketika itu, mula berasa kesannya kerana terpaksa bersusah-payah (sedikit cuma) apabila mahu memasak ataupun mencuci pinggan-mangkuk.  Pendek kata, kerja memasak tiba-tiba saya rasakan sukar.  

Saya hubungi lagi jabatan berkenaan.  Sehinggalah punca utama gangguan bekalan air berjaya dikenal pasti.  Rupa-rupanya ada kerja-kerja pembaikan atau mungkin kerja-kerja naik taraf sedang dilakukan sehingga menyebabkan ada saluran paip yang pecah.  Itulah punca utama gangguan bekalan air yang berlaku selama beberapa hari itu.

Setelah punca gangguan bekalan air berjaya dikenal pasti, pihak berkenaan memberi jaminan bahawa kerja-kerja pembaikan akan dijalankan dengan segera.  Sebenarnya, bukan cuma rumah yang saya huni sahaja tetapi rumah-rumah jiran juga menghadapi masalah yang serupa.  Lebih parah lagi, bekalan air di rumah mereka sudah kering-kontang. Tangki sudah pun kosong!

Disebabkan cuti musim perayaan, kerja-kerja pembaikan terpaksa ditangguh.  Sementara itu, pihak berkenaan menghantar bekalan air ke rumah jiran.  Penyelesaian sementara itu amatlah melegakan.  Sekurang-kurangnya bekalan air kembali ada.  Tangki-tangki air di rumah mereka sudah terisi.

Tibalah masanya.  Musim perayaan pun berlalu.  Masalah yang kami hadapi selama berhari-hari, selesai dalam masa sehari.  

Sejak awal lagi, boleh saja saya marah-marah, jikalau saya mahu.  Tetapi, belum tentu dengan marah-marah, masalah akan selesai.  Bukan sahaja masalah tidak selesai malah perasaan saling membenci tidak mustahil wujud.

Saya berasa amat gembira kerana gangguan bekalan air berjaya diatasi dengan jayanya.  Saya menghubungi pegawai yang bertanggung jawab dan mengucapkan terima kasih atas tindakan pantasnya (memandang kepada situasi musim perayaan, beliau sudah bertindak pantas, saya kira) mengatasi masalah kami.  Sungguhpun agak lambat dalam mengenal pasti punca masalah tetapi hal itu tidaklah menjadi besar.  Sebenarnya, sayalah yang sepatutnya bersikap proaktif sejak awal lagi.  Kalaulah saya tidak berlengah ....

Tiada ulasan: