Jumaat, 23 Ogos 2013

Rosak Lagi

Ting, ting, ting.

Bunyi tombol 'dryer' dipusing-pusing jelas kedengaran. Dua orang juruteknik baru saja tiba sebentar tadi. Beberapa hari lepas, pusat servis sudah dihubungi untuk memaklumkan tentang kerosakan yang sudah berlanjutan sejak hujung Ramadan lagi.

Juruteknik yang biasa datang sebelum ini kebetulan ada masalah peribadi. Tidak mengapalah, boleh tunggu sedikit masa lagi. 

Tunggu punya tunggu, juruteknik belum juga datang-datang. Telefon pun tidak. Jadi, saya menghubungi pusat servis dua hari lepas memaklumkan tentang kerosakan 'dryer' dan meminta supaya mereka menghantar juruteknik yang lain.

Dengan langit yang selalu mendung, matahari selalu terlindung di balik awan, saya sudah tidak sanggup menunggu. Dari awal lagi sepatutnya pusat servislah sepatutnya yang saya hubungi. Ini silap saya sendiri.

Semasa menjenguk dua orang juruteknik dalam bilik membasuh tadi, mereka sempat memberitahu supaya jangan menggunakan 'extension' lagi. Mesin pengering cepat rosak. Jangan guna 'extension' untuk mesin basuh juga. Oh, baru saya tahu!

Masalah mesin pengering yang tidak berfungsi ini saya fikir berpunca daripada penutup mentol di bahagian atas dram rosak sampai tertanggal hingga turut berpusing ligat di celah-celah pakaian lain yang sedang dikeringkan. 

Saya terjumpa penutup mentol itu dan terus menghubungi juruteknik yang biasa datang ke rumah. Menurutnya, mesin pengering boleh digunakan seperti biasa. Itu kisah beberapa minggu lepas, menjangkau bulan saya kira. Yang mana selang beberapa hari selepas itu, 'dryer' saya meragam lagi.

Kali ini, maklumat sebaliknya yang saya terima. Jikalau penutup mentol rosak, penggunaan mesin pengering wajar dihentikan. 

Sekarang, saya perlu menunggu lagi sehingga alat-alat gantian tiba. Penantian yang seperti ini tidak mendatangkan masalah kepada saya. Saya sanggup tunggu!

Tiada ulasan: