Isnin, 19 Mac 2012

Dia

Suatu pagi yang damai. Langit cerah. Udara pula terasa nyaman mengelus wajah. Waktu itu, di celah bandar raya yang tidak terlalu sesak dengan manusia, seorang ibu menggendong anak kecilnya manakala anak yang sulung berjalan di belakang sekali. Dua orang anak yang tengah pula berjalan di tengah-tengah. Mereka berlima baru sahaja dari klinik gigi. Masing-masing tersenyum riang. Tiada seorang pun yang bermasalah gigi.

Semasa berjalan di kaki lima kedai, pandangan mereka terpaku ke arah penggesek biola yang sedang duduk berehat di tempat yang sama sejak berbelas tahun lamanya. Masa kian beredar. Penggesek biola itu satu-satunya insan yang mereka temui, yang tidak pernah menadah tangannya meminta-minta. Dia hanya menggesek biolanya atau sekadar duduk di kaki lima itu tanpa mengganggu sesiapa pun yang lalu-lalang di hadapannya.

Langkah tiga beradik itu terhenti apabila si ibu berhenti melihat-lihat tudung yang digantung kemas di hadapan kedai utama. Perlahan-lahan si ibu mengeluarkan wang dari koceknya lalu memberinya kepada anak lelakinya untuk dihulur kepada penggesek biola. Dua orang anak perempuannya mengekori adik mereka. Manakala si ibu hanya memerhati sahaja anak-anaknya tanpa menyertai mereka.

Apabila tiga beradik itu kembali mendekati ibu dan adik kecil mereka, di wajah masing-masing terlakar senyuman.

Selajur, perjalanan pun diteruskan ....

Tiada ulasan: