Selasa, 19 Oktober 2010

Apabila Rindu ....

Saat ini, tidak kenampakan warna indah langit yang membiru cerah berteman cahaya mentari seperti yang selayaknya. Yang ada hanyalah suramnya hari.  Yang kedengaran adalah bunyi dedaunan yang ditiup angin, tiada kelembutan pada bunyi itu.  Titis hujan menimpa bumbung.  Tidak kedengaran kicau burung dan kukur tekukur.  Besar kemungkinan tempias dari taufan Juan yang melanda Filipina sudah tiba ke negeri di bawah bayu ini.  

Pada ketika mentari bersinar cerah, tidak ada perkara yang perlu dirisaukan.  Aktiviti seharian pasti berjalan lancar tanpa perlu memikirkan jalan yang licin ataupun pandangan yang terhad ketika memandu disebabkan angin kencang dan hujan yang datang seiring.  Yang agak mengganggu hanyalah terik mentari yang terasa menyengat di kulit wajah ataupun pandangan terganggu disebabkan silau cahaya mentari.

Apabila hujan begini, ada jalan-jalan tertentu yang cepat benar ditenggelami air.  Satu yang paling melekat di ingatan adalah Jalan Penampang.  Pernah sekali, saya dan suami tersangkut dalam kesesakan jalan raya semasa hujan lebat.  Debar juga sempat bertamu sebab jalan sudah dinaiki air.  Di bahagian kiri jalan, sudah ada kereta yang tersadai.  Mujurlah, tidak ada kerosakan berlaku pada kenderaan kami pada ketika itu.

Waktu itu, kami baru berpindah balik ke Kota Kinabalu.  Masih jelas dalam ingatan saya betapa anak lelaki saya terlalu teruja melihat kapal terbang di udara yang kelihatan besar dan kuat bunyinya.  Setiap kali melintasi kawasan lapangan terbang, dia pasti akan tertinjau-tinjau.  Dia kenal benar dengan 'Malaysia' dan juga 'Air Asia'.  Ada kalanya, keterujaan anak lelaki saya itu merimaskan kakak-kakaknya.  Sehinggalah pada suatu waktu, kakak-kakaknya tidak dapat menyembunyikan keterujaan mereka apabila melihat kapal terbang yang baru berlepas, besar dan kuat sekali bunyinya.  Mereka bertiga menjerit hampir serentak, "Wowww!".

Sekarang ini, selepas beberapa bulan menetap di Kota Kinabalu, keterujaan mereka kian berkurang.  

Menyangkut hal yang berkaitan dengan anak-anak ini, ada satu lagi yang saya ingat.  Ketika di luar negara dahulu, bunyi guruh jarang kedengaran.  Tidak mustahil ada.  Mungkin juga, waktu guruh berdentum ... bukan waktu kami jaga ... :-)

Ketika guruh berdentum, amat jelas ketakutan di wajah mereka.  Saya sempat berseloroh, "Selamat datang ke Sabah!"  

Anak-anak saya datang merapati saya.  Dengan cara itu, saya kira ketakutan yang bertandang dapat mereka atasi. Jauh di sudut hati, saya juga sebenarnya terkesan dengan bunyi guruh.  Apalagi tatkala mendengar bunyi hujan lebat yang menimpa atap zink ... saya lebih suka menarik selimut menutupi sekujur tubuh! Tapi, itu dulu ....

Di luar, biru langit masih jua belum kelihatan ... sedikit pun tidak ada!

Tiada ulasan: