Khamis, 6 September 2012

Belum Ada

Ramadan baru-baru ini, anak-anak menjawab 'belum ada' untuk soalan ini ... Ada terasa macam nak raya dah? Dua tiga kali juga soalan yang sama diajukan. Jawapan tetap sama. Belum ada. Waktu soalan itu diajukan adalah pada minggu terakhir Ramadan. Belum ada? Kenapa?

Mengimbau kembali zaman kanak-kanak dulu, satu Syawal adalah hari yang ditunggu-tunggu ketibaannya. Padahal puasa berulang-ulang tertunai hanya sekadar separuh hari. Hampir setiap hari bunga api dibakar menghiasi malam-malam menjelang Syawal. Yang lebih berani, takkan pandang bunga api. Berdentam-dentum bunyi mercun silih berganti sehingga ada waktunya seperti mengalahkan suasana perayaan Tahun Baharu Cina pula.

Apabila ada ahli keluarga yang kurang sihat, bunyi-bunyian mercun amatlah merimaskan. Lebih-lebih lagi jikalau yang sedang kurang sihat itu adalah anak-anak yang masih lagi kecil.

Satu Syawal menjelma jua. Senyum tetap terukir di wajah anak-anak. Lebih menggembirakan dan memberi erti, tiada sehari pun puasa mereka tertinggal sepanjang bulan Ramadan. Pada malam raya, jawapan mereka pun berubah. Bagus juga ada pengumuman raya di televisyen!

Syawal ini, awal pagi lagi mendapat khabar duka. Mendengar statistik kemalangan jauh berbeza kesannya berbanding apabila mengetahui ada ahli keluarga sendiri yang turut terlibat -- Adik ipar (isteri kepada adik saya) kehilangan adinda tercinta kesayangan keluarga. Al-Fatihah.Tiada ulasan: