Isnin, 28 Mei 2012

Yaka

Pertengahan tahun 2007. Bersama-sama dua orang teman senegara, kami berada di kawasan tumpuan warga Turkmen pada hujung minggu meredah kesesakan Talkuchka.

Berbekal sedikit kosa kata asing, kami berhasil membeli barang yang berkenan di hati. Dapat tawar-menawar sambil diselangi gelak tawa banyak membantu keberhasilan seperti yang kami harapkan. Kebanyakan masa, kalkulator jugalah yang paling berkesan.

Di Talkuchka pada masa itu, permaidani buatan tangan warga Turkmen dalam pelbagai corak dan saiz amat menarik perhatian kami. Namun demikian, pada kunjungan tersebut tiada seorang pun daripada kami yang nekad membeli permaidani yang dijual. Cukup sekadar melihat-lihat sahaja. Bukan semua yang cantik atau yang kita suka mesti kita miliki. Ada banyak perkara perlu kita pertimbangkan sebelum membuat sebarang keputusan, tidak kira besar mahu pun kecil.

Di satu lorong, kelihatan sekumpulan wanita sedang tawar-menawar. Kami langsung menuju ke arah kumpulan wanita berkenaan. Manakan tidak tertarik, begitu banyak hiasan berwarna-warni terdapat di situ.

Hiasan itu dipanggil yaka. Yaka yang berwarna-warni dengan pelbagai corak lazim digunakan sebagai hiasan pada pakaian wanita Turkmen. Harga yaka berbeza mengikut kehalusan seni buatan dan corak yang pelbagai. Tidak salah rasanya jikalau membeli beberapa keping yaka. Mana tahu berpeluang menempah sepasang dua pakaian ala wanita Turkmen.

Matahari kian meninggi. Beberapa corak kain pasang 'cotton' sudah berada dalam genggaman. Anak-anak di rumah sudah tentu tidak sabar menunggu kami pulang.

Masing-masing berpuas hati kerana sampai juga menjejak kaki di tempat yang dianggap menarik itu. Bahang mentari musim panas kian terasa. Pantas kami menuju ke arah teksi yang sedia menunggu.

Selamat tinggal Talkuchka!

Tiada ulasan: